Chroom-6 Detectie Testkit - TK11®

 

Chroom-6 Detectie Testkit - TK11®
voor coatings, verflagen, oppervlaktevervuiling en stofdeeltjes

Chroom-6 kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn, bijvoorbeeld wanneer het wordt ingeademd bij het schuren, zagen, slijpen en branden van oude verflagen. Wilt u weten of een verflaag, coating, oppervlaktevervuiling, stoflaag of ander materiaal giftig chroom-6 bevat, om gezondheidsrisico’s en milieuclaims te voorkomen? Gebruik dan de detectiekit van MATinspired om zelf gemakkelijk en snel te controleren of uw verflaag of ander materiaal veilig is.

De TK11® testkit bevat 25 testen, en wordt geleverd met een testmonster, handleiding en veiligheidsinformatiebladen.

Levering is alleen mogelijk voor bedrijven.

U ontvangt onze offerte per e-mail binnen een of twee werkdagen. Indien u hierna akkoord bent met deze offerte dan sturen wij u de testkit direct toe.

Chroom 6 test

Gebruik voor verflagen of coatings

Deze testkit is ideaal om te testen of oude verflagen of coatings chroom-6 bevatten en veilig zijn om te schuren.

Korte instructie

Het werkt voor de meeste materialen als volgt: Wrijf de met testvloeistof bevochtigde teststaaf op uw object. Als de teststaaf oranje blijft, dan is er geen chroom-6 aanwezig. Als er chroom-6 aanwezig is, dan verkleurt de teststaaf duidelijk paars. Deze paarse verkleuring treedt alleen op bij chroom-6 (chroom VI) en niet bij andere (onschadelijke) chroomverbindingen zoals bijvoorbeeld chroom-3 (chroom III). Wanneer u verf test, dient u het oppervlak van te voren licht te schuren met schuurpapier. Om onderliggende verflagen te testen kunt u de bovenliggende verflagen wegschuren. Binnen enkele minuten heeft u de test uitgevoerd.

Het testen van andere materialen

Hiernaast kan de chroom-6 tester ook worden gebruikt voor de analyse van andere materialen, zoals elektronische componenten, geïmpregneerd hout en textiel.

Het testen van chroom-6 aan stofdeeltjes en oppervlaktevervuiling

De TK11® chroom-6 sneltest is ook te gebruiken voor de bepaling van de aanwezigheid van chroom-6 in stof- of vuildeeltjes die op een oppervlak liggen. Dit kan bijvoorbeeld schuur- of slijpstof zijn van oude verflagen. Hiernaast kan ook chroom-6 houdende vervuiling op metaal worden gemeten, zoals verhit smeermiddel op roestvrij staal (zoal bijvoorbeeld anti-vastloopmiddelen – antiseize paste – voor RVS bouten of moeren). Na de verhitting is het giftige gele chroom-6-houdende calciumchromaat (CaCrO4) ontstaan op het oppervlak (zie plaatje). Voor de test kunt u eenvoudig de bevochtigde teststaaf wrijven over het oppervlak dat de oppervlaktevervuiling, stof of vuildeeltjes bevat; een paarse verkleuring van de teststaaf geeft aan dat er chroom-6 aanwezig is.

 

 

Testen van chroom-6 vervuiling op verhit smeermiddel. Het gevormde gelige chromaat is duidelijk zichtbaar. De TK11® chroom-6 detectie teststaaf verkleurt duidelijk rood/paars, wat erop duidt dat er chroom-6 aanwezig is.

 

 

Chromate test on bolt and nut

Over chroom-6

Chroom-6 wordt ook wel aangeduid als chroom VI, chroom(VI), Cr(VI), Cr6+, hexavalent chroom of zeswaardig chroom.

Verbindingen met chroom-6, zoals zinkchromaat, loodchromaat, strontiumchromaat en chroomtrioxide (CrO3), werden vroeger vanwege hun roestwerende eigenschappen veel gebruikt in de verf- en staalindustrie. Zo werd chroom-6 veel gebruikt in beschermende verf voor staal en aluminium voor onder andere vliegtuigen, treinstellen, militaire voertuigen en bruggen. Chroom-6 verf werd ook veel gebruikt voor onderdelen in gebouwen, zoals stalen kozijnen en radiatoren. Ook werd chroom-6 gebruikt voor het impregneren van hout (gewolmaniseerd hout) en looien van leer.

Deze stof is zeer giftig en kankerverwekkend. Het verwerken (bijvoorbeeld schuren) van oude verflagen met chroom-6 brengt dan ook grote gezondheidsrisico’s met zich mee, doordat er stof met chroom-6 vrijkomt en dan kan worden ingeademd of door de huid kan worden opgenomen.

Voor meer algemene informatie over chroom-6 kunt u terecht op de website van het RIVM.

Disclaimer
Hoewel dit product met de grootste zorg is samengesteld, kan MATinspired B.V. niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit het gebruik van of het contact met het product. Deze meetmethode is slechts een indicatie. MATinspired B.V. is niet verantwoordelijk voor de uitkomst van de testresultaten.

Misschien ook interessant voor u:


Chroom-6

Detectie Testkit - High Sensitive -  TK11®- HS

voor coatings, verflagen, oppervlaktevervuiling en stofdeeltjes


Chroom-6

Neutralizer - TK20

voor het reduceren van chroom-6-vervuilingen op metalen.

TK11-HS Chroom-6 Detectie Testkit - High Sensitive
TK20 MATinspired Chromium-6 Neutralizer


Lood

Detectie Testkit - TK08

Voor verflagen, leidingen,
metaal en overige materialen