Detecteren van chroom-6 op metaal

met behulp van de TK11® Chroom-6 Detectie Testkit

Chroom-6-verbindingen op metalen
Chroom-6-verbindingen, kortweg ‘chroom-6’, zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Deze verbindingen komen vaak voor in roestwerende verflagen. Ook kunnen deze verbindingen gevormd worden na warmtebehandeling van chroomhoudende metalen zoals roestvast staal (RVS). Denk hierbij aan verhitte machineonderdelen van een turbine, motor of windmolen. Verhitting kan ook plaatsvinden bij slijpen of lassen. De vorming van chroom-6 op metalen wordt versneld als gebruik wordt gemaakt van smeermiddelen om het ‘vastlopen’ van bouten of onderdelen te voorkomen (zogenaamde ‘anti-seize paste’). Vaak zien deze verhitte smeermiddelen er geel/groen uit (zie foto van bout en moer). Andere voorbeelden van chroom-6 op metalen zijn zinkchromaatcoatings (zie foto). Detectie van deze chroom-6-vervuilingen op metalen is van belang om blootstelling aan chroom-6 te voorkomen.

Voorbeeld van een RVS 304 (A2) bout en moer met anti-vastloopmiddel na warmtebehandeling. Het gevormde geel/groene chromaat is duidelijk zichtbaar. De teststaaf van de TK11® Chroom-6 Detectie Testkit verkleurt duidelijk rood/paars, wat erop duidt dat chroom-6 aanwezig is.

Voorbeeld van een zinkchromaatcoating op een scharnier op een schutting.

De test is eenvoudig zelf uit te voeren
Monteurs, metaalbewerkers, schilders of kwaliteitsmedewerkers kunnen onze testkit eenvoudig, snel en ter plekke gebruiken, door met een bevochtigde teststaaf over het metalen oppervlak te wrijven. Een rood/paarse verkleuring van de teststaaf duidt dan op de aanwezigheid van chroom-6, en een oranje verkleuring geeft aan dat er geen chroom-6 aanwezig is.

Geschikte methode
De aanwezigheid van deze chroom-6-vervuilingen op metalen kan uitstekend met onze TK11® testkit worden bepaald, omdat deze testkit chroom-6 direct oplost en detecteert. Met andere bepalingen gaat dit een stuk lastiger. Immers deze chroom-6-vervuilingen zijn dun en sterk aan het metaal gehecht. Hierdoor zijn deze vervuilingen er niet van af te krabben, waardoor er geen monsterafname kan worden uitgevoerd, en er dus ook geen laboratoriumbepaling kan worden uitgevoerd. Maar dit is met onze testkit geen probleem, want deze is uitermate gevoelig voor de aanwezigheid van chroom-6. Al bij een zeer kleine hoeveelheid chroom-6 verkleurt deze paars, en daardoor een zeer geschikte test voor de bepaling van de aanwezigheid van chroom-6 op metalen.