Actueel

Actueel

Wist u dat:

14 juni 2018
  • Wij een erkend leerbedrijf zijn en regelmatig stagiaires opleiden
  • Dr. ir. Niels Kuijpers ook docent is op de Hogeschool Utrecht
  • MATinspired 10 jaar bestaat
  • Wij diverse workshops geven in ons eigen materiaalkundig laboratorium
  • De nieuwe cursusdata binnenkort bekend worden gemaakt
practicumopdracht metaalkunde

Workshop Metaalkunde januari was succesvol

1 februari 2018
Op 12 en 19 januari 2018 hadden we onze eerste tweedaagse workshop Metaalkunde. Voorheen bestond deze cursus uit een dag. De training begon met een gedeelte theorie en in de middag was er een practicum in ons eigen materiaalkundig laboratorium. Ook de tweede dag was er afwisseling van theorie en praktijk. Hier een korte impressie van de workshop Metaalkunde
practicumopdracht metaalkunde

practicum opdracht metaalkunde

 
cursist practicum metaalkunde

cursist practicum metaalkunde

practicum workshop metaalkunde

practicum workshop metaalkunde

MATinspired breidt metaalkunde workshops uit

6 december 2017

practicum workshop metallografie MATinspired

MATinspired verzorgt diverse workshops en cursussen op het gebied van metaalkunde. Recent zijn de workshops metaalkunde en metallografie uitgebreid van een ééndaagse naar een tweedaagse cursus. Hiernaast wordt er ook de nieuwe workshop "Metaalkunde en Positieve Materiaal Identificatie (PMI)" gegeven. Het bijzondere van deze korte workshops is dat ze zowel een theoriegedeelte en een practicum bevatten. Het practicum wordt gehouden in het laboratorium van MATinspired. Hierdoor krijgt de cursist meer gevoel bij de onderwerpen die in het theoriegedeelte worden behandeld. De workshops zullen worden gegeven door dr. ir. Niels Kuijpers, directeur eigenaar van MATinspired, die veel ervaring heeft met onderzoek aan metalen. De workshop metaalkunde is gericht op medewerkers die werkzaam zijn in de metaalwereld die meer technische basiskennis willen verkrijgen van metalen, zoals bijvoorbeeld kwaliteitsmedewerkers, constructeurs, vertegenwoordigers en managers. In de workshop metaalkunde zullen in de tweede dag diverse warmtebehandelingen aan bod komen. De workshop metallografie richt zich op laboratoriummanagers en -medewerkers die meer kennis willen verkrijgen over de monstervoorbereiding (doorslijpen, inbedden, schuren, polijsten en etsen) en de beoordeling van de microstructuren met behulp van microscopie. In de workshop metallografie zal in de tweede dag onder andere worden ingegaan op speciale preparatiemethodes voor microscopie en op de herkenning van de diverse microstructuren van staal na warmtebehandeling. Tijdens de nieuwe ééndaagse workshop "Metaalkunde en Positieve Materiaal Identificatie (PMI)"wordt ingegaan op de metaalkunde die nodig is om een accurate metaalidentificatie met diverse types analytische apparatuur uit te voeren. In de middag van deze workshop is er een practicum die gegeven wordt door De Looper Analytical B.V. waarbij diverse metingen worden uitgevoerd met behulp van diverse apparaten zoals röntgen fluorescente (XRF) en optische emissie spectroscopie (OES). MATinspired is gehuisvest in het kenniscentrum Gate2 in Gilze-Rijen. In Gate2 zijn diverse bedrijven gevestigd die zich bezighouden met trainingen op het gebied van materiaalkunde en onderhoud. Naast het geven van workshops en cursussen voert MATinspired ook R&D-projecten uit voor diverse bedrijven. MATinspired ontwikkelt en distribueert ook testkits voor materialen, zoals bijvoorbeeld een chroom-6 testkit voor coatings.  
Theoriegedeelte van de workshops

Theoriegedeelte van de workshops

Voorkom chroom-6-ellende met chroom-6-testkit

9 november 2017
Brabants Dagblad: Groot gevaar bij het schuren van verflagen met chroom-6
Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat een schrijnend tekort aan voorzorgsmaatregelen en onwetendheid van de aanwezigheid van chroom-6 in verflagen kan leiden tot zware gezondheidsproblemen bij medewerkers.
Voorkomen is beter dan genezen!
Wilt u een oude verflaag veilig wegschuren? Met onze chroom-6 testkits kunt u ter plekke, snel, eenvoudig en betrouwbaar controleren of er geen giftig chroom-6 aanwezig is in oude verflagen. Zo weet u zeker dat het veilig is om deze verflagen te bewerken en kunt u eventuele gezondheidsrisico’s, milieuschade en/of schadeclaims voorkomen. In onze webshop kunt u meer informatie vinden over de chroom-6 testkit.
Hoe werkt de chroom-6 detectie testkit?
Met deze testkit kunt u eenvoudig testen of uw verflaag giftig chroom-6 bevat. Indien de verflaag en/of grondlaag chroom-6 bevat, dan kleurt de teststaaf duidelijk paars. Voorbeeld van een chroom-6 detectie test: